Uitademen/inademen

gravatar

“Wanneer de meditatie als transformatieoefening wordt gezien, dan staat aan het begin van de oefening het ‘loslaten’ centraal. (In de taal van de adem: de uitademing). Uit de juiste uitademing volgt vanzelf de juiste inademing; als wij op de juiste wijze één worden met de grond groeien wij vervolgens in een vernieuwde vorm daaruit op. In de inademing wordt dus het resultaat zichtbaar. De betekenis van de inademing is dus zeker niet minder dan die van de uitademing…..De verschillende betekenissen van de afzonderlijke fasen van de uitademing worden in de grondformule zichtbaar in de volgorde: zich loslaten,  zich neerlaten, zich één laten worden.

(Blz.153/154 Meditatie – doel en weg. K. von Dürckheim. Uitgeverij Ankh-Hermes)

Meditatie als transformatieoefening? Zitten in zen, zazen, is een vorm van meditatie: zitten op een kussentje, een kortere of langere tijd, waarbij de aandacht is gericht op houding, adem en geest. Deze drie-eenheid van het zitten bestaan naast elkaar maar niet zonder elkaar. Met een goede houding zit je beter en langer, waardoor er alle tijd is voor de adem en de geest. Een rustige ademhaling zorgt voor rust in de geest en rust in de geest zorgt voor rustig zitten en ademhalen.

Maar wat is de transformatie? Dit kan van alles zijn. Dit zitten doet wat met je, dat is zeker. Maar in dit stukje wordt de weg bedoeld, van afgescheidenheid naar één worden met de wereld, zo je wilt ‘het universum’, om je heen. Deze weg begint met loslaten. Het loslaten van al je oordelen, gedachtenspinsels, van alles wat je denkt (te weten). In zen kun je deze oefening doen met het woordje ‘mu’, wat zoveel betekent als ‘niet’. Met elke uitademing zeg je ‘mu’ tegen alles wat je denkt te weten. Zo kom je los van ‘weten’ en oordelen en van hieruit kun je je neerlaten in de wereld. Je voelt de grond waarop je zit, je hoort het geluid van de wereld om je heen. Zo zit je in een stroom van leven. Na een ontspannen uitademing volgt vanzelf de inademing. Je hoeft hier niets voor te doen, je krijgt adem. ‘In de inademing wordt het resultaat zichtbaar’, zegt Dürckheim. Het besef dat je adem krijgt is het besef van het wonder van dit leven: het ademt! Dat is mijn verbinding met de wereld en mijn verbinding met de levende wezens om mij heen. We krijgen zuurstof! Zo maar, gewoon omdat we hier op de planeet aarde wonen. Deze unieke plek in het universum. En ik mag meedoen, gewoon omdat ik dit leven gekregen heb. Gewoon? Heel bijzonder! Het leven op aarde is een wonder! En zie hier de transformatie van de meditatie: ik leer mij (weer) verbazen over het leven, mijn leven.

Gerard Jansen
vrijdag 26 juli 2019

Plaats een reactie:

Je e-mailadres zal niet zichtbaar gepubliceerd worden.

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje*.