Zenleraar Gerard ‘Mitra’ Jansen

In 1998 ben ik gestart met mijn zentraining bij Zentrum Utrecht. Na een introductiecursus ben ik lessen gaan volgen bij Nico Tydeman. Nico geeft les bij Zen Centrum Amsterdam en ik ben nog steeds zijn leerling. Hij heeft mij er toe aangezet om ook les te gaan geven. Bij voorkeur in Culemborg, mijn woonplaats. Dit omdat Nico graag in elke plaats in Nederland een mogelijkheid ziet om zen te kunnen beoefenen.

Om mij te bekwamen in het geven van zenlessen ben ik in 2006 gestart met een intensief zentraject, eerst in Amsterdam en daarna in Utrecht. In 2010 ben ik begonnen met het geven van introductiecursussen in Culemborg en in de zomer van 2011 heb ik dit zentraject afgerond met de zogenaamde Jukai-ceremonie. Hierbij heb ik van Nico de boeddhistische ethische voorschriften ontvangen en ook een boeddhistische naam gekregen: Mitra (= spirituele vriend). Vervolgens heb ik een lerarenexamen gedaan bij de oprichter van Zentrum, zenleraar Rients Ritskes. Van hem kreeg ik een ‘zenleraar certificaat’. In 2013 ben ik begonnen met de voorbereiding om zenmonnik te worden. Op 20 december 2014 heb ik deze voorbereiding afgerond met weer een ceremonie onder leiding van mijn leraar: Shuke Tokudo. Ik mag mijzelf nu Unsui noemen, hetgeen zoveel betekent als ‘wolk/water’. Een Unsui beweegt zich door het leven als de wolken en het water. Soms ben je een schapenwolkje aan een zonnige hemel, soms een donderwolk; soms ben je een kabbelend beekje, maar je kunt ook een verwoestende rivier zijn. Het is zoals het is en de oefening is om je overal thuis te voelen.

Een belangrijk hulpmiddel bij Zen zijn de Koans, korte verhaaltjes om de geest te scherpen. Bij Willem Scheepers (Zentrum Utrecht) doe ik koanstudie sinds 2011.

Zen is nu mijn dagelijks leven geworden, maar oorspronkelijk ben ik opgeleid als leraar aardrijkskunde en geschiedenis. Ik vond taalles geven aan migranten echter belangrijker om te doen, dan les geven op school. Daarom ben ik naar de sociale academie gegaan. Vervolgens heb ik veel werk gedaan op het snijvlak van onderwijs en welzijnswerk. In 1992 ben ik voor de gemeente Culemborg gaan werken, waar ik sinds 1997 in vaste dienst was. Hier heb ik mij bezig gehouden met het bevorderen en verbeteren van de leefbaarheid in de stad en sinds 2010 was ik werkzaam op het terrein van de jeugdzorg. Per 1 december 2013 ben ik gestopt met werken en geniet ik van mijn prepensioen.

Zen is het leven zien, precies zoals het is. Dat is de diepte van de tekst die Zentrum Culemborg in het logo gebruikt:

Is er een berg, dan zien we een berg
Als het regent, horen we regen
Lente, zomer, herfst, winter
Ochtend goed, avond goed