T’ai Chi Ch’uan

gravatar

“De ademenergie (ch’i) moet gestimuleerd worden, de geest (shen) moet innerlijk geconcentreerd zijn.”

“Het bewustzijn mobiliseert de ademenergie (ch’i). Geleid ch’i naar omlaag; dan concentreert het zich en doordringt het de botten. Ch’i mobiliseert het lichaam.”

“Wees stil als een berg, beweeg als een machtige rivier.”

“Wanneer ch’i verspreid is , dan wordt het niet opgeslagen (opgeladen) en is het gemakkelijk te verstrooien. Laat ch’i de ruggengraat doordringen en laat de inademing en uitademing door heel het lichaam gelijkmatig zijn en zonder belemmering. De inademing sluit en verzamelt, de uitademing opent en ontlaadt. Omdat de inademing als vanzelf kan stijgen en ook de tegenstander kan ontwortelen, kan de uitademing als vanzelf neerdalen en hem ook wegwerpen. Het komt doordat het bewustzijn, niet de lichaamskracht, de ademenergie in gang zet.” 

(Uit: Het wezen van T’ai Chi Ch’uan. Vertaalde teksten uit het Chinees door Benjamin Pang Jeng Lo, e.a.. 1982 Uitgeverij Karnak)

Voordat ik zen ging beoefenen, hield ik mijzelf in conditie met vechtkunsten als Kenpo en Aikido. Om meer inzicht te krijgen in de bewegingen heb ik ook met Tai Chi geoefend. Omdat de bewegingen heel langzaam worden uitgevoerd ga je voelen hoe voornemen (de geest), adem en lichaam met elkaar samen werken. Later leerde ik dat bij zazen precies hetzelfde gebeurt: de wil om te gaan zitten in zazen doet de adem volgen en dit maakt dat ik goed zit. Lichaam en geest zijn vol-ledig aanwezig! Zo zit ik als een berg en stroom ik als een machtige rivier.

Gerard Jansen
donderdag 18 juli 2019

Plaats een reactie:

Je e-mailadres zal niet zichtbaar gepubliceerd worden.

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje*.