Is er een berg, dan zien we een berg

gravatar

 Is er een berg, dan zien we een berg

Als het regent, horen we regen

Lente, zomer, herfst, winter

Ochtend goed, avond goed.

Deze tekst komt uit de zendo van Zentrum in Utrecht. De tekst staat op een scrol en er hoort een tekening bij van een zittende pelgrim op de rand van een grote cirkel. Je kunt dit zien als een Enso, de Japanse cirkel,  als symbool van verlichting uit de losse hand in één keer op papier gezet. Maar het lijkt als plaatje ook op iemand die kijkt naar een ondergaande zon. Dit doet me altijd denken aan strandvakanties, waarbij je in de avond tegen zonsondergang naar het strand loopt om de zon in de zee te zien zinken. Een bijzonder moment en tegelijkertijd het gewoonste van het gewoonste. Iedere dag gebeurt het, maar elke dag anders. Daarom trekken er elke avond weer mensen naar het strand om te kijken. Voor mij is kijken naar een ondergaande zon een vorm van contemplatie. Ik word er stil van en laat mijn gedachten gaan. Wat mij betreft is deze tekst de uitkomst van zo’n contemplatie.

Is er een berg, dan zien we een berg

Als het regent, horen we regen

Lente, zomer, herfst, winter

Ochtend goed, avond goed

Want hoe vaak gebeurt het dat je precies de berg ziet waar je naar zit te kijken? En hoe vaak gebeurt het dat je alleen de regen hoort, die je hoort? Meestal denken we er van alles bij en vinden we er van alles van. Meteen komen er vragen: is het mooie berg? Of eigenlijk is die berg die ik toen in Frankrijk zag veel mooier. En bij het horen van regen denk ik al snel: “Het bah, regen!”, want ik heb een hekel aan regen.

Is dat erg? Nee, op zichzelf is dat niet erg en ja, het is ook erg. Natuurlijk is het allemaal relatief en zijn er verschillen, maar het oordeel over en de gedachten bij wat ik zie of hoor, kunnen ook erg in de weg gaan zitten. Ze zorgen ervoor dat ik niet meer kan genieten van datgene wat er nu precies op dit moment te zien het te horen is. Daarom kun je het gedicht ook lezen als een aansporing: KIJK! HOOR! En niet meer dan dat. Vergelijk niet, maar onderzoek dat wat je precies nu voor je ziet. Zet je roze bril af of je zwarte en kijk, en kijk, en kijk. Neem waar. Zie precies wat er te zien is. Hoor precies wat er te horen is. Neem de seizoenen waar, neem elke dag waar. Neem elke dag precies zoals die is: ochtend goed, avond goed. Elke dag is een goede dag. Dat is wat we in zen met vrede bedoelen: peace of mind. Vrede begint in de geest!

Gerard Jansen
dinsdag 2 januari 2018

Plaats een reactie:

Je e-mailadres zal niet zichtbaar gepubliceerd worden.

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje*.